Ste se tudi vi že spraševali, kdaj je čas za prvo frizuro vašega malčka?

Ko so lasje vašega dojenčka so že precej zrasli ste verjetno že pomislili, da bi jih nekoliko pristrigli a ne? Ali pa je prezgodaj? Nekaj odgovorov na  vprašanja v zvezi s tem …

Kdaj je pravi čas? Vse je odvisno od tega, koliko lask ima otrok, vendar ga na splošno ne strižemo pred prvim rojstnim dnem. Do šestega meseca starosti “prve dlake” zrastejo in nato izpadejo po padcu hormonov, kar je po rojstvu povsem normalno. Torej, razen če ima dojenček res goste in neenakomerne šope las, počakajte do otrokovega prvega rojstnega dne. 

Ali striženje otrokovih las le-te oslabi? Ne, vendar tudi ne okrepi ponovne rasti. Vendar pa omogoča, da se ponovno uravnoteži rast las. S pristriženjem preprečite da bi lasje motile otroka medtem ko bi mu segale na obraz ali čez oči ali zatilje, kjer  še posebej držijo nežno otroško kožo.

Ali lahko to storite sami? Da, če samo nekaj popravljate. Malčka posedite na otroški stol, da se ne premika. V roke si vzemite škarje z okroglimi konicami (ki se uporabljajo za rezanje otroških nohtov) in otroku razložite, kaj boste počeli.

Ali otroka strižete suhe ali vlažne lase? Najbolje je, da otrokove laske postrižete na suho, da se izognete neprijetnim presenečenjem (če so vlažni, se zdijo daljši). Začnite na zatilju, ker je to področje, kjer lasje rastejo najhitreje in so tudi najbolj moteči za malčka. Škarjice držite v zraku in med prsti (kot je prikazano na fotografiji) za največjo varnost.

Kdaj naj malčka odpeljemo v frizerski salon? Če vam ni všeč, da malčka odpeljete k frizerju, izvedite sami nekaj popravkov med šestimi meseci in enim letom starosti otroka. V nasprotnem primeru pojdite, ko bo vaš otrok potreboval prvo “pravilno” frizuro. Da boste to prvo srečanje nekoliko olajšali,  je dobro, da poiščete nasvet pri svojem frizerju o najprimernejšem času za vstop v salon. Modra ideja je, da se v času konic ne odpravite: najbolje je, da otrok obišče frizerje, kadar je naokoli manj ljudi, da omejijo hrup, ki ga ustvarjajo sušilniki za lase, ali močne vonjave postopkov za barvanje las.

No pa smo pri koncu, zdaj je vaš otrok lepo oblikovano frizurico, zdaj pa ste na vrsti mamice!  Zakaj ne bi uživale poporodnega tretmaja za razvajanje svojih majhnih trernutkov? Privoščite si še ve nekaj zase, otročička pa bo medtem razvajal očka.