Razvoj se začne z igro. Dojenček prvo reagira na rdečo barvo, ste vedele to?
Igrače, s katerimi se dojenčki igrajo, so lahko za njih izjemno koristne, saj v začetni fazi spodbujajo razvoj čutil (otip, sluh in vid) kasneje pa tudi motorične spretnosti…
VID, SLUH
Takoj na začetku po rojstvu se seveda dojenček še nekaj časa ne bo igral, bo pa po nekaj tednih začel zaznavati predmete s čutili, najprej vid, potem sluh in nazadnje tudi otip.
Znano je, da dojenček najprej in najbolj intenzivno zazna rdečo barvo, vrtiljak za nad posteljico je prva idealna izbira, naj bo barvit. Dojenček ki leži v svoji posteljici tako spremlja z očkami nihajoče igračke ki visijo nad njim, hkrati s premikanjem premika tudi očke, zaznava kontraste in ko vključimo zvok, se krepi tudi slušna frekvenca. Z zvočnim efektom čisto na začetku še počakajte, da se dojenček nenadne njemu neznane melodije ne prestraši, vključite jo mo malem postopoma da se nanjo navadi.
OTIP
Dojenčki nas primejo za prst pogosto, zato naj bodo prve oprijemalne igračke primerne oblike in velikosti oprijemalnega dela našega prsta. Naj ne bodo pretežke, izbirajte lažje oprijemalne igrače kot so razna grizala, ropotulje skratka enoročne igračke z oznako 0+
Pri izbiri ročnih igračk je pomembno tudi, da so pralne, da jih lahko očistimo večkrat.
IGRALNI LOK PODLOGA
Igralni centri in igralne blazine spodbujajo otrokov razvoj nekoliko bolj intenzivno, igralni lok z različnimi visečimi igračami spodbuja motoriko oči z mehkimi, zvočnimi igračami in našitimi aplikacijami pa poskrbi tudi za motorične spretnosti otroka. Otrok na podlogi zaznava vse čute hkrati pa tudi spretnosti s premiki in prijemi.

Igralni centri so na voljo najrazličnejših oblik, razlikujejo pa se predvsem po ležalnem delu, nekateri so bolj podloženi nekateri nekoliko manj, kot novost pa se pojavljajo tudi podloge z dvignjenim robom, kar pomaga da se dojenček ne prekucne na gola tla kot temu pravimo tudi »gnezdece« imajo več funkcij – uporabljajo se lahko kot previjalne podloge, igralna površina ali pa površina oziroma prostor za omejitev. Igralne podloge gnezdo imajo več možnosti uporabnosti.

Igralni centri ter igralne blazine spodbujajo otrokov razvoj, igralni lok z različnimi mehkimi, zvočnimi igračami pa poskrbi tudi za motorične spretnosti naših najmlajših. Igralne blazine so nadvse zanimiv dodatek, ki malčku nudi zaščito in udobje hkrati pa tudi popestrijo ambient baby sobice. So praktični, saj se lahko igralni lok sname, snamejo se lahko tudi viseče igračke kar pomeni, da z nakupom centra tudi prihranite pri nakupu visečih igrač, kajti na vozičku ali posteljici lahko uporabite igračke ki jih snamete na igralnem loku.

Nekatere igralne blazine imajo dvignjen rob, tako da omejuje malčka da se ne prekucne nenadzorovano na gola tla. Igralna podloga je praktična tako za dojenčke, kot tudi kasneje za večje otroke, saj je idelna zaščita pred trdoto tal in hkrati ponuja med sedenjem na tleh, ko se igrajo.