Nič ni boljšega od sproščenega sprehoda z vašim malčkom! Za prijetno in udobno hojo je na voljo široka izbira vozičkov. Zato je pomembno, da izberete otroški voziček, ki ustreza vašim potrebam. Poleg tega ni pomemben le otroški voziček, ampak tudi varnost med sprehodom z otrokom v otroškem vozičku. Kako pa se s svojim malčkom v vozičku varno odpeljete ven?

Na varnem na poti s svojim malčkom v vozičku

Med hojo je lepo imeti dober voziček, ki ustreza vam in vašemu otroku. V tem blogu boste našli več informacij o tem, na kaj morate biti pozorni pri nakupu otroškega vozička.

Potrebujete otroški voziček?

Ali pa je vaš otrok starejši in je bolje kupiti marela ali športni voziček cenovno pa se vsekakor izplača kupiti hibridni vozoček saj tako za celotno obdobje opravite le en nakup.

Morda bi radi imeli tudi otroški voziček in voziček 2 v 1, kot je Lumina, in kombinirani vozički so resnično prava izbira za mobilne starše!

In kakšne pnevmatike so najbolj primerne za pohode, ki jih želite opraviti? Predvsem je pomembno da niso izrabljene (rabljeni vozički) Vozički imajo napihljiva ali EVA kolesa.

Obe varianti imata prednosti in slabosti vsekakor pa sta obe opciji popolnoma dovršeni za vse terene, tudi bolj grobe. Ker se vsako kolo sčasoma obrabi, se pred nakupom rabljenega pozanimajte o ceni in dobavljivosti rezervnih koles, saj tovrstni rezervni deli niso ravno poceni in se lahko izkaže da pridete ceneje skozi z novim ki ima garancijo kot z rabljenim.

  • Prvi korak je nakup vozička, ki najbolje ustreza vašim potrebam.
  • Priprava otroškega vozička na tehnični pregled v primeru nakupa rabljenega
  • Varnost je na prvem mestu
  • Nov otroški voziček je seveda preizkušen za varnost. 

Na cesti varno

Voziček vedno postavite na zavoro, ko miruje, in nikoli ne puščajte otroka samega v vozičku. Poleg tega ima otroški voziček pogosto nakupovalno košarico. Ta je seveda super priročna vendar bolj kot nakupovalna je odlagalna, pri tem pazimo, da vanjo ne odlagamo težkih in ostrih predmetov. S težkimi rpredmeti lahko prekoračimo nosilnost vozička z ostrimi pa se lahko poškoduje konstrukcija košarice.! Zato je pametno, da težkih in ostrih predmetov ne ne odlagate v košaro, bolje jih je spraviti v previjalno torbo, seveda pa tudi te če je težka ne obešati na voziček, ampak si jo raje nadenite preko ramen. Lažjo torbo pa seveda lahko preprosto obesite na kaveljčke na ročaju vozička . V primeru, da je na ročaju obešena pretežka torba, se lahko voziček prekucne, ko ven vzamete otroka, saj se težišče prenese le na eno stran, pa tudi sam voziček se težje vozi če je preobtežen.

 

Med sprehajanjem, se morate včasih povzpeti in / ali spustiti preko robnika pločnika. Pomembno je, da voziček ne privzdvignete navzgor ali potisnete navzdol na givljivem delu ročaja, saj lahko zaradi trenja in obremenitve poškodujete zglob. 

 

 

Če že ne gre drugače, voziček poprimite za zglobom. Na ta način preprečite trenje vzvoda in s tem preveliko obremenitev potisnega ročaja.

Zlaganje vozička je  enostavno in večina se jih da kompaktno zložiti.  Ko to počnete, se prepričajte, da je vaš otrok na varni razdalji, da se vmes ne ujame njegova roka in ga uščipne.

Uporaba avtosedeža na otroškem vozičku kot za primer ta lepotec Mia Lorelli, na katere je mogoče postaviti tudi avtosedež, je res priročno predvsem takrat, ko ste na krajšem obisku ali po nakupih v trgovskem centru. Vendar je to namenjeno le kratkim potovanjem ali sprehodom!! Otrok v avtosedežu-lupinici ne sme biti dalj od ure in pol na dan!!. Otrok je sključen v lupinici  in se ne more premikati. Poleg tega lahko to povzroči težave s hrbtom in sklepi, ker otrok ne leži ravno. Zaradi polsedečega položaja je vnos kisika v kri manjši (otroci v tem položaju postanejo hitreje utrujeni in zaspijo). Zato uporabljajte avtomobilski sedež na otroškem vozičku le za krajše sprehode, na primer pri pobiranju bratov ali sester iz vrtca ali šole, obisk k zdravniku ipd.. Če že ne gre drugače, si lahko pomagate z vložkom za lupinice, ki izravna lego.

 

 

 

 

Najbolje je, da otroka čim več prevažate v otroški posteljici tako imenovani košari vozička.

 

 

 

Vašemu malčku bo v tem veliko bolj prijetno in njegova lega hrbtenice bo v pravilnem položaju. 

Prečkanje ceste z vozičkom

Otrok naj bo v vozičku vedno pripet z varnostnim pasom, medtem ko čakamo na prečkanje ceste voziček vedno postavimo prečno na smer vožnje in pritisnemo zavoro. Tako preprečimo, da bi nehote voziček izpustili neposredno na cesto pred avtomobil.
Vzdrževanje vozičkov
  • Čiščenje koles
Kolesa vozička je treba redno čistiti z mlačno vodo. Odstranite kolesa z vozička, jih očistite in pustite, da se deli temeljito posušijo, preden jih ponovno pritrdite. Zavoro in kolesa je mogoče mazati z oljem (WD40), da lahko nemoteno delujejo (pregovor pravi: Kdor maže, ta vozi!). Na ta način preprečite, da bi voziček škripal /  in se obrabljal.
  • Dodatki za voziček
Varno na poti z otrokom v otroškem vozičku pomeni, da potrebujete tudi dodatke! Na tržišču  so na voljo različni dodatki. Obstajajo lepe odeje za otroški voziček, pa tudi vzglavniki, senčniki, igrače, vreže, pokrivala…  Ustrezni dodatki so na voljo za vse letne čase, na primer dežna prevleka, ko dežuje, ali senčnik, ko sije sonce. Odločite se lahko tudi za nadstrešek za dež in sonce.
Poskrbite, da bo za vašega otroka vedno dovolj prezračevanja, tako da vozička ne prekrivate popolnoma.
Ali želite, da je vaš malček zaposlen na poti? Nato poiščite lepo igračo za vozičke, kot so razne verige in ropotulje, knjižica za vozičke, vibrirajoča figura ali glasbena skrinjica!
GLOBOKI VOZIČKI 2 ALI 3V1                                                                                                                                                                                 MARELA IN ŠPORTNI VOZIČKI