To vprašanje še nam odraslim ni popolnoma odgovorjeno, kaj šele našim najmlajšim, ki nestrpno pričakujejo čas, ko bomo postavili novoletno jelko, jo okrasili in prižgali barvne lučke.

Božiček je legendarna figura, ki je tradicionalni zavetnik božiča v ZDA in drugih državah, ki prinaša darila otrokom. Njegova priljubljena podoba temelji na tradicijah, povezanih s svetim Nikolajem, krščanskim svetnikom iz 4. stoletja pri nas ga častimo kot Sv. Miklavža (6 December). Božiček zapolnjuje to vlogo v mnogih evropskih državah.

Božiček – sicer znan kot sveti Nikolaj ali Kris Kringle – ima dolgo zgodovino, prežeto z božičnimi tradicijami. Danes ga predstavljajo predvsem kot veseljaka v rdečem, ki na božični večer prinaša igrače dobrim pridnim otrokom, njegova zgodba pa sega vse do 3. stoletja, ko je sveti Nikolaj hodil po zemlji in postal zavetnik otrok. Običaj smo prenesli iz Amerike tudi v EU saj smo pred tem obeleževali praznična obdarovanja le za Miklavža ali dedka Mraza, ker pa je Božiček že po samem plašču bolj prikupen tudi otrokom pa se je tradicija dobro prijela tudi v EU. 

Legendo o Božičku je mogoče zaslediti več sto let nazaj do meniha po imenu sveti Miklavž. Verjame se, da se je Nikolaj rodil nekje okoli leta 280 AD v Patari, blizu Myre v današnji Turčiji. Miklavž, ki je bil zelo občudovan zaradi svoje pobožnosti in prijaznosti, je postal predmet številnih legend. Pravijo, da je razdal vse svoje podedovano bogastvo in potoval po podeželju ter pomagal revnim in bolnim. Ena najbolj znanih zgodb o Miklavžu je čas, ko je tri revne sestre rešil pred prodajo v suženjstvo ali prostitucijo s strani očeta, tako da jim je dal doto, da so se lahko poročile. Skozi dolga leta se je Nicholasova priljubljenost širila in postal je znan kot zaščitnik otrok in mornarjev. Njegov praznik se praznuje na obletnico njegove smrti, 6. decembra. To je tradicionalno veljal za srečen dan za velike nakupe ali poroko. V času renesanse je bil sveti Miklavž najbolj priljubljen svetnik v Evropi. Tudi po protestantski reformaciji, ko se je začelo odvračati od čaščenja svetnikov, je sveti Miklavž ohranil pozitiven ugled predvsem na Nizozemskem.

(Vir: razni viri )