Kako se razlikujejo od drugih avtosedežev? So varnejši za mojega otroka? Tukaj je nekaj informacij v nadaljevanju…

Skupine višin avtosedeža i-Size na kratko

Tu so pomembne meritve višine, če razmišljate o avtosedežu i-Size:

  • i-Size dojenček-novorojenček do 85 cm (0 do približno 15 ali 18 mesecev)
  • i-Size dojenček in malček – Novorojenček do 105 cm (0 do 4 leta)
  • i -Size malček in otrok – 61 cm do 105 cm (od 15 mesecev do 12 let)

Kaj je i-Size?

Je nov evropski standard za otroške avtosedeže, znan kot i-Size, je del uredbe ZN ECE R129. Ideja za i-Size je, da se bodo vsi avtomobilski sedeži sčasoma prilegali vsem avtomobilom. Vaš avtomobil in vaš avtosedež morata imeti Isofix, sistem pritrditve, ki avtomobilske sedeže pritrdi neposredno na okvir vašega avtomobila s pomočjo priključkov Isofix. Trenutno, tudi če ima vaš avto sidrišča, ni nujno da avtosedež Isofix ustreza: i-Size želi to spremeniti.

Vedno več novih avtomobilov, ki prihajajo na trg, bi moralo biti pripravljeno na velikost i-Size. Vendar jih je trenutno na voljo zelo malo. Za zdaj lahko kupite sedež i-Size, vendar boste morali preveriti seznam odobrenih vozil, ki ustrezajo sedežu, in preveriti okovje v vašem avtomobilu.

Ali je avtosedež i-Size varnejši?

Ena od velikih izboljšav, ki bi jih morala prinesti R129/i-Size, je zmanjšano tveganje napačne namestitve otroškega avtosedeža. Na splošno so sedeži Isofix enostavnejši za namestitev od tistih, ki uporabljajo varnostni pas vozila. Druga ključna prednost R129/i-Size je uvedba preskusa trka ob bočnem trku kot del postopka odobritve. Otroškim avtosedežem, odobrenim po starejši uredbi R44, za prodajo ni treba opraviti preskusa trčenja ob bočnem trku. Vsi avtomobilski sedeži, ne glede na to, katera pravila so tudi odobrena, so podvrženi preskusu trka čelnega trka in trku bočnega trka.

Kdaj prenehati uporabljati avtosedež, obrnjen nazaj

Avtomobilski sedeži i-Size, ki so del R129, zahtevajo, da je vaš otrok obrnjen nazaj, dokler ni star najmanj 15 mesecev. Do te starosti ali dlje je priporočljivo potovati nazaj, zaradi relativne velikosti otroških glav v primerjavi s telesom in šibkosti vratnih mišic. Pri čelnem trčenju, na sedežu, obrnjenem naprej, so sile, ki jih otrokova glava polaga na vrat, prevelike. Toda pri čelnem trčenju na sedežu, obrnjenem nazaj, je otrok potisnjen naprej v sedež, pri čemer podpira glavo in hrbet ter omejuje gibanje glave po vratu. Nekatere sedeže i-Size/R129 lahko uporabljate obrnjene nazaj, dokler vaš otrok ne doseže 105 cm, kar je približno štiri leta.

Kako se merijo skupine avtosedežev i-Size?

Teža vašega otroka ne bo več glavni razlog za zamenjavo vašega otroka z naslednjo stopnjo avtomobilskega sedeža, tako deluje stari sistem razvrščanja telesnih skupin. Namesto tega višina vašega otroka določa, kateri sedež potrebuje. To se lahko razlikuje od sedeža do sedeža. Vaš otrok bo prerasel sedež, ko preseže največjo višino, navedeno na nalepki avtosedeža. Če niste prepričani, kako visok je vaš otrok, poglejte nalepke na njihovih oblačilih. Verjetno boste nekje na njih našli višinsko oznako ali pa preprosto otroka izmerite. Otroka pa boste morali pravilno izmeriti, da se prepričate, da kupujete pravi sedež glede na njegovo velikost. Nekateri prodajalci otroških avtosedežev imajo na voljo tabele višin.

Razlika med i-Size in Isofix i-Size/R129 trenutno zahteva uporabo sistema Isofix za namestitev vašega avtomobilskega sedeža in ne varnostnih pasov. Vendar pa je veliko avtomobilskih sedežev i-Size še vedno mogoče namestiti z varnostnim pasom v vozilu. Isofix je zasnovan za hitro in enostavno namestitev vašega avtosedeža. Iz naših raziskav vemo, da starši in prodajalci na drobno redno delajo napake pri nameščanju sedežev v avto.

Uporaba otroškega avtosedeža Isofix odpravlja potencial, da bi naredili veliko teh napak. Isofix je sistem za pritrditev otroškega avtomobilskega sedeža, ki za povezavo z otroškim avtosedežem uporablja kovinske priključke, vgrajene v ohišje avtomobila. Priključki so pogosto skriti v oblazinjenju avtomobilskega sedeža.

Ko kliknete priključke skupaj s temi pritrdilnimi točkami, je otroški avtomobilski sedež zavarovan s tretjo točko, bodisi s podporno nogo, ki je vgrajena v sedež ali podnožje sedeža, bodisi z zgornjo privezo (trak, ki se pritrdi na nosilec nekje za zadnjim sedežem). Oboje deluje tako, da se avtomobilski sedež v nesreči ne prevrne naprej. Avtosedeži i-Size ustrezajo vsem vozilom, pripravljenim za velikost i.

Ali moram kupiti nov avtosedež?

Trenutno i-Size/R129 deluje vzporedno s staro uredbo, ECE R44/04. Sprva naj bi se to nadaljevalo vsaj do leta 2018, a ker datum popolne opustitve ECE R44/04 ni določen ali potrjen in so avtomobilski sedeži še vedno odobreni po starejši uredbi, vam zamenjava ni nujno potrebna. To pomeni, da čeprav je na trgu že nekaj sedežev i-Size, vam ni treba kupiti novega avtosedeža, razen če to želite. Na vseh avtomobilskih sedežih je oranžna nalepka, ki vam pove, da izpolnjujejo ustrezne predpise. Ker je na trgu vedno več sedežev i-Size/R129, boste našli avtomobilske sedeže, ki prikazujejo oznako i-size/ECE R129 ali ECE R44/04.

Primer oznake klasičnih avtosedežev

Primer oznake i-Size avtosedežev