Varčni starši se pogosto sprašujejo, ali je v redu kupiti rabljen avtosedež,  si ga izposoditi od prijatelja ali družinskega člana. Čeprav bi rabljen avtosedež lahko prihranil denar, bi lahko tudi ogrozil varnost.

Najpogosteje je bolje, da kupite nov sedež četudi najcenejšega. Če razmišljate o rabljenem avtosedežu, potrdite te pomembne podrobnosti:

 • Starost avtosedeža (na hrbtni strani je odtis datuma izdelave)
 • Ne kupujte rabljenega avtosedeža, razen če lahko preverite starost sedeža. Na zadnji ali spodnji strani sedeža mora biti odtis proizvajalca, ki navaja datum izdelave in/ali določen datum poteka. Vsi avtosedeži in ojačevalci imajo rok uporabnosti. Včasih jih najdemo na isti nalepki z datumom izdelave.
 • Dobro je prebrati  priročnik z navodili, da vidite, koliko let po datumu izdelave poteče sedež (opcijska navedba ki zakonsko ni predpisana). Običajna življenjska doba avtosedeža ali otroškega sedeža je šest do deset let odvisno tudi od tga, koliko je sedež izpostavljen vplivom temperature, saj vemo da so nekateri avtosedeži ves čas v vozilu izpostavljeni na parkiriščih na extremnih visokih in nizkih temperaturak, kar lahko povzroči sčasoma erozijo plastike.
 •  Če niste prepričani o roku uporabnosti, preverite navodila za uporabo ali pokličite proizvajalca. Po zakonu morata biti datum proizvodnje in kontaktni podatki proizvajalca na eni od nalepk sedeža ali odtisnjen v konstrukciji školjke. Če te oznake manjkajo na avtomobilskem sedežu, je najbolje, da ga ne uporabljate, saj nalepke vsebujejo tudi pomembne informacije o modelu.
 • Preverite pred nakupom kako dolgo je bil avtosedež v uporabi  ali shranjen…temperatura mesta shranjevanja  vpliva na rok uporabnosti. 
 • Originalni deli in priročnik – Ugotovite, ali imajo rabljeni avtosedeži še vedno vse originalne dele, potrebne za varnost in pravilno delovanje, saj se pogosto zgodi, da se nekateri deli sčasoma izgubijo uporabniki pa improvizirajo z drugimi deli ki niso original. Na primer, pas na kombiniranem sedežu je bil morda odstranjen, ko ga je otrok prerasel, in je bil pozneje zamenjan brez majhnega dela, ki vpliva na delovanje pasu v primeru trka. Poleg originalnih zahtevanih delov se prepričajte, da imate kopijo priročnika z navodili, ki je nujna za zagotovitev pravilne namestitve.

Prav tako je pomembno preveriti ali je bil avtosedež kdaj udeležen v prometni nesreči. To je pomembno, ker imajo proizvajalci avtosedežev in Nacionalna uprava za varnost v prometu (NHTSA) merila, ki določajo, ali je avtosedež še vedno varen za uporabo po trčenju.

Nekateri proizvajalci avtomobilskih sedežev pravijo, da je treba avtosedež zamenjati po vsaki nesreči brez izjem. NHTSA in drugi proizvajalci se odločijo na podlagi stvari, kot so, ali je prišlo do poškodb ali ne, ali so se sprožile zračne blazine v vozilu ali kako blizu je bilo mesto udarca avtomobilskemu sedežu.

Pri nakupu rabljenega avtosedeža je pogosto težko pridobiti te podatke od neznancev. Tudi avtomobilski sedeži, udeleženi v dokaj resnih nesrečah, morda ne kažejo zunanjih znakov poškodbe, vendar to ne pomeni, da so še vedno varni za uporabo.

 • Videz medtem ko so lahko nekateri avtomobilski sedeži, ki jim ni potekel rok uporabe in niso bili v nesreči, videti grozno umazani in obrabljeni, lahko velja tudi nasprotno, nekateri namestijo na staro osnovo novo prevleko. Tudi nekateri zelo stari avtomobilski sedeži so lahko še vedno videti kot novi, zlasti če so bili pred uporabo veliko časa na polici v trgovini ali nekje zapakirani. Avtomobilski sedeži, ki so bili udeleženi v nesreči, morda ne bodo videti poškodovani. Nihče ne more namesto vas vizualno pregledati avtomobilskega sedeža ali potrditi, da je varen za uporabo, če zgodovina ni znana ali je bil udeležen v nesreči in tega podatka prodajalec ne da iskreno. Torej se ne morete zanašati na videz, da bi vedeli, ali je avtosedež varen.
 • Zaupanje prodajalcu! Nakup rabljenega avtosedeža pomeni, da se zanašate na prodajalca, da vam bo dal točne informacije. Ali lahko zaupate neznancu na oglasu, da vam bo povedal, ali je bil ta avtosedež v nesreči ali ne? Ali osebo na dvoriščni razprodaji poznate dovolj dobro, da veste, da pozna avtomobilske sedeže in je avtosedež vzdrževala v skladu z navodili proizvajalca? Ko neznancu zaupate, da vam bo dal takšne informacije, mu v bistvu zaupate življenje svojega otroka, zato je pomembno, da se odločite pametno. Zato je običajno bolje predvideti nov avtosedež in po potrebi zmanjšati stroške drugje.

Če imate zaupanja vrednega prijatelja ali družinskega člana, ki vam je pripravljen dati rabljen avtosedež, je to lahko varna izbira, če lahko preverite:

 • Starost sedeža
 • Rok trajanja
 • Etikete in priročniki
 • Originalni deli

Zgodovina uporabe

Če ne morete preveriti vseh tukaj omenjenih stvari, velja, da avtosedež ni varen za uporabo, tudi če se zdi, da je v dobrem stanju. Trki lahko povzročijo stres in strukturno šibkost, ki ni vidna od zunaj, starejši avtomobilski sedeži pa lahko oslabijo zaradi mnogih letnih časov vročine in mraza v avtomobilu. Razen če rabljen avtosedež prihaja od bližnjega prijatelja ali družinskega člana in izpolnjuje zgornja merila, je najboljša izbira nakup novega avtosedeža za vašega otroka.