Morda boste morali preizkusiti nekaj položajev za dojenje, preden boste našli najljubšega, ki vam in vašemu otroku najbolj ustreza. Za navdih si oglejte našo galerijo slik

Ni pravega ali napačnega načina za hranjenje vašega otroka in vsaka mame in dojenček bosta našla svoj želeni položaj za hranjenje. Pomembno je, da se oba počutita udobno.

Poznavanje nekaj različnih položajev in tehnik dojenja je lahko koristno, ker življenje od nas pogosto zahteva, da smo vsestranski, še posebej, ko vaš otrok postane večji in začnete hoditi ven na sprehode, obiske, izlete…

1: Ležeče dojenje ali ležeč položaj

Ležeren položaj za dojenje je pogosto prvi, ki ga preizkusijo mame. Če vašega dojenčka takoj po rojstvu položite na prsi ali trebuh, se bo, če je vse v redu, nagonsko potegnil proti eni od vaših dojk in se poskušal pristaviti – to je znano kot “plazenje dojk”.

Stik koža na kožo pomaga spodbuditi njegove prehranjevalne nagone, medtem ko mu gravitacija pomaga, da se dobro privzame in ga drži na mestu. Vendar pa sproščeno dojenje ni samo za novorojenčke – dobro deluje pri dojenčkih katere koli starosti. Morda je še posebej koristno, če se vaš dojenček s težavo zajema v drugih prijemih, ne mara, da se mu med hranjenjem dotikajo glave, če imate močno spuščanje ali če imate velike prsi

Uporabite blazine ali vzglavnike, da boste imeli oporo in da boste lahko videli svojega otroka.

2: Klasični položaj

To je klasičen položaj, ki si ga večina od nas predstavlja, ko pomislimo na dojenje. Vključuje, da sedite pokončno, z dojenčkom na boku, z glavo in vratom, ki ležita ob vaši podlakti, njegovo telo pa ob vašem trebuhu, v položaju s trebuhom na mamico.

Čeprav je to zelo priljubljen položaj, ni vedno lahko z novorojenčkom, ker vašemu otroku ne daje toliko opore, kot jo imajo nekateri drugi. Vzglavnik ali blazina za vami in blazina za dojenje v vašem naročju, ki podpira vašega otroka ali vaše roke, vam lahko zagotovi večjo oporo in prepreči obremenitev hrbta ali ramen.

Če uporabljate blazino za dojenje, pazite, da otroka ne dvigne previsoko – vaše dojke naj ostanejo v naravni višini mirovanja, da se izognete bolečim bradavicam in nategnjenemu zapahu.

3: Navzkrižno držanje

Cilj je podpreti otroka okoli vratu in ramen, da lahko nagne glavo, preden se zapahne. To je odličen položaj za dojenje novorojenčka, primeren pa je tudi za majhne dojenčke in tiste s težavami pri sesanju. Ker je vaš dojenček popolnoma podprt z vašo nasprotno roko, imate več nadzora nad njegovim položajem in lahko uporabite svojo prosto roko za oblikovanje prsi.

4: Držanje položaj žoge

V tem položaju (znanem tudi kot pod pazduho ali sklopka) sedite z dojenčkom, ki počiva ob vaši podlakti. Njegovo telo se nagne ob vaš bok, z njegovimi nogami proti naslonjalu stola ali karkoli drugega, na katerem sedite.

To je še en koristen položaj za zgodnje dojenje, saj dobro podpira vašega otroka, hkrati pa vam omogoča veliko nadzora in dober pregled njegovega obraza. Tudi vaš otrok se bo počutil varnega, če bo stisnjen ob vašem telesu. Ta položaj bo morda všeč tudi mamicam, ki so imele carski rez, dvojčkom ali nedonošenčku, pa tudi tistim, ki imajo večje prsi.

5: Ležeči položaj na boku

Idealno za sproščeno nočno dojenje in dojenje v postelji ali na kavču, ležanje na boku je lahko tudi bolj udobno kot sedenje, če ste imeli carski rez ali šive. Vi in vaš otrok morata ležati na boku drug ob drugem, s trebuhom za trebuhom.

6: Umirjeno dojenje po carskem rezu

Če ste imeli porod s carskim rezom in ne morete najti udobnega položaja za dojenje3, vam bo to morda pomagalo. Ležeče telo vašega dojenčka čez vašo ramo vam bo omogočilo udobno dojenje brez teže ali pritiska na vašo rano, lahko pa poskusite ležati na boku.

7: Dojenje pokonci

V pokončnem ali koala držanju vaš dojenček med hranjenjem sedi na vašem stegnu ali boku, s pokončno hrbtenico in glavo.4 To oprijemanje lahko izvajate z novorojenčkom, če otroku nudite veliko opore in je tudi priročen način hranjenja starejšega dojenčka, ki lahko sedi brez pomoči.

Pokončni ali koala drža je pogosto najbolj udoben položaj za dojenje za dojenčke, ki trpijo zaradi refluksa ali ušesnih okužb (ki so pogosto raje v pokončni drži), prav tako pa lahko dobro deluje pri dojenčkih, ki imajo priraščen jeziček ali nizek mišični tonus.

8: Viseče hranjenje

Ta položaj za dojenje vključuje, da vaš dojenček leži na hrbtu, vi pa čepite nad njim na vseh štirih.

Nekatere mame pravijo, da jim to kratkotrajno početje pomaga, če imajo bolezni, kot je mastitis, in ne želijo svojih dojk. biti zmečkan ali se ga dotakniti; drugi trdijo, da gravitacija pomaga odmašiti zamašene mlečne kanale, čeprav še ni znanstvenih dokazov, ki bi to podprli.

Dojite lahko tudi med sedenjem, klečeče nad dojenčkom na postelji ali kavču ali skoraj v ležečem položaju, vendar oprti na roke. Morda boste morali uporabiti blazine in vzglavnike, da se boste podprli, da ne boste obremenjevali hrbta ali ramen.

9: Dojenje v slingu (nosaču)

Morda bo potrebno malo vaje, vendar je lahko dojenje vašega otroka v nosaču priročno kadar ste zunaj na sprehodu, ko pazite na starejše otroke ali celo opravljate lažja opravila.

10: Dvojni prijem žoge

Dvojno držanje žoge je odličen položaj za dojenje dvojčkov, saj ju lahko hranite v tandemu, medtem ko imate roke razmeroma proste.

Verjetno boste med dojenjem morali uporabiti posebno oblikovano blazino za dvojčka. tako hranjenje, zlasti v prvih dneh. To daje dodatno podporo, da oba otroka postavita v položaj, poleg tega pa zmanjša pritisk na vaš trebuh, če ste imeli carski rez.

Morda boste tudi ugotovili, da lahko z bolj prostimi rokami skrbite za enega dojenčka, ne da bi motili hranjenje drugega.

Blazine večje udobje pri dojenju